Ρ Υ Ζ Ι


Κουπέπια [ντολμαδάκια]
Αμπελόφυλλα γεμιστά



ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ:


Αμπελόφυλλα φρέσκα.
(ή κατεψυγμένα ή βάζο σε άλμη).
1 κρεμμύδι μέτριο-ψιλοκομμένο.
1/2 κιλό κιμά-χοιρινό.
1/3 φλιτζάνι λάδι ελιάς.
3 ντομάτες ώριμες-τριμμένες.
1/2 φλιτζάνι ρύζι.
1/2 ματσάκι μαϊντανό-ψιλοκομμένο.
3-4 λεμόνια-το χυμό τους μόνο.
αλάτι πιπέρι και κανέλα.

ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ:

Βάζουμε μια κατσαρόλα στη φωτιά
με 2 λίτρα νερό να βράσει.
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και
τα βάζουμε στο βραστό νερό
να βράσουν για 2 λεπτά.
Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά
με λίγο λάδι και
τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε και τον κιμά.
Αφού ροδίσει ελαφρά
προσθέτουμε τη ντομάτα και
σιγοβράζουμε για 3 λεπτά
ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά
και ρίχνουμε το ρύζι, την κανέλα
το μισό χυμό λεμονιού, το μαϊντανό
αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε τα φύλλα
με τις φλέβες προς τα πάνω.
και βάζουμε πάνω τους
1 κουταλάκι από το μείγμα
στο μίσχο του κάθε φύλλου.
Διπλώνουμε τις πλευρές
και τυλίγουμε σφιχτά.
Στρώνουμε τον πάτο
της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα
και τοποθετούμε τις κουπέπια
κολλητά μεταξύ τους
σε στρώσεις-σταυρωτά.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο
τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού
και λίγο νερό.
Βάζουμε ένα πιάτο πάνω τους
{για να μη διαλυθούν}



και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά
για περίπου 30 λεπτά.

ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου